Zoran Hercigonja: Suvremene konstelacije

Još uvijek pod doživljajem, upravljao je automobilom, vraćajući se kući. Bilo je kasno u noć. Trnci su mu prolazili kralježnicom i slijevali se u zdjelicu. Srce mu je živo kucalo na svaku pomisao na njih dvije: na Ellu i Aleksandru. Ellini pupoljasti i tankoćutni poljupci i Aleksandrin sadistički zagriz u meso. Njih dvije bile su svjesne jedna druge, svjesne dodira i žive imaginacije. Bile su njegove. Te dvije žene njegove stvarnosti, te dvije vatre bile su utoliko njegove poput ovih ruka kojima upravlja vozilom; njegove ruke koje je mogao otkinuti jedino kakvi narcisoidni krvnik. Račvast jezik što golica u grlu i vreli dah u njegovim nosnicama pozivali su na blud. Približavao se kući koja je odavna spavala zatvorenih kapaka. Izlazeći iz auta, pucao je od zadovoljstva, sjetivši se…
…kako snažna muška snaga poput rasplodnog bika stišće njeno golo i izmrcvareno tijelo svakodnevnom glumom domaćice. Vozeći se posljednjim autobusom kući, zaljubljeno je sanjarila o muškarcu s kojim je maloprije doživjela nevjerojatno iskustvo. Još je uvijek osjećala testosteronsku otopinu na koži koja joj je pobuđivala pohotu. Križala je nogu preko noge, vrpoljila se u sjedalu i izgarala od vrućine. U vrelom naručju, čvrsto ju je stiskalo živo sjećanje na čovjeka koji je svakodnevno oslobađa onog što jest: zarobljenica u ulozi majke, supruge i domaćice. Otrla je znoj s lica i dvaput duboko udahnula. Autobus se zaustavio tik do kuće koja je odavna spavala zatvorenih kapaka.
Na ulazu u kuću se sudarila s mužem. Nisu progovorili ni riječi. Samo su ušli u kuću pothlađeni kao hladna večera koja ih je mnogo puta dočekala kada je sve prestalo funkcionirati. Tek što su skinuli sa sebe kapute, iz sobe se začuje plač djeteta i dozivanje. Njihov sinčić je imao noćnu moru. Dozivao je mamu i tatu. Pogledali su se oči u oči ravnodušnim pogledom koji je u trenutku živnuo i postao topao i krotak. Nahrupili su u sobu i ona je odmah nježnim glasom pristupila petogodišnjem djetetu i tješila ga. „Mama je tu. Sve će biti dobro.“ On je zagrlio nju i dijete i tako su se nježnim pjevušenjem i toplim zagrljajem uljuljkali u san.

Foto: www.pexels.com

Odgovori