Slavica Gazibara: Prošla baba s kolačima

Danas je u školi baš bilo zanimljivo. Razgovarali smo o poslovicama. I svatko je rekao po jednu. A onda smo razgovarali što to znači. Sviđaju mi se poslovice. Imaju malo riječi i kratke su. A puno o njima možeš pričati. I poučne su, rekla je učiteljica. Svi smo se javljali da kažemo svoju poslovicu. Ali smo se i smijali.
– Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada – odmah se prvi pogurnuo Roko – a to znači da ako nešto loše želiš drugome, i tebi se baš to može dogoditi.
– Bravo Roko, odlično si se sjetio i krasno si nam to objasnio – rekla je učiteljica.
– Ali može imati i još jednu pouku – rekao je Marko.
– Da? Koju? – pitala je učiteljica.
– Da onaj koji pod drugim jamu kopa mora paziti kud ide da ne padne on u nju – Marko je odgovorio, a mi smo se svi smijali i složili s njim.
– Tko rano rani, dvije sreće grabi – javila se Mia. – A to znači da tko se rano budi, može više poslova napraviti nego onaj koji dugo spava.
– Ali ako rano raniš, jako si umoran, spava ti se, pa ne napraviš ništa – odmah je rekao Marko. I opet smo se složili s njim.
– Prošla baba s kolačima – onda sam rekla ja. Svi su ušutjeli i čudno su me gledali.
– A koje je tumačenje te poslovice, Sara? – pitala je učiteljica.
– Jučer je kod nas bila baka. Koja je mama mojoj mami. I lijepo su razgovarale. Pa je čak i tata to primijetio. Jer je poslije rekao mami: “Gle, danas se niste zgrabile.”
– Dobro, Sara, dobro. Idemo mi dalje s poslovicom – prekinula me učiteljica.
– Onda je mama pitala baku je li uspjela oprati prozore. A ona je rekla da je prošla baba s kolačima. I da mama valjda zna da se njoj vrti kad se nekamo penje. I da čeka penziju da pozove ženu da joj opere prozore.
– I, Sara? Što je bilo s babom i kolačima? – mislim da se učiteljica sad malo uzrujala. Možda se i njoj vrti u glavi kad mora prati prozore. A ona još nije u penziji.
– Pa to se kaže kad se nešto ne može napraviti. Jer se baki vrti u glavi. Ne može ona to više. Znači da je prošlo vrijeme za to.
– Dobro, lijepo si nam to objasnila – ipak me pohvalila učiteljica.
Kasnije sam razmišljala o poslovicama. I o ovoj koju sam čula od moje bake. Zato valjda baka živi sama. Ona nema muža. Jer je već stara. Prošla baba s kolačima!

Foto: www.pexels.com

Odgovori