Robert Janeš: Vlažite li dovoljno?

f I cut off your arms and cut off your legs,

would you still love me anyway? ( Misfits – Helena)

Probudih se umorna. Naoko bez razloga nekog osobitog.

Još jučer je sve išlo “kao po loju”. Uh, kako mrzim taj izraz! – Treba podmazati da bi išlo dobro, glatko, bez otpora. Zvuči tako politikanski. Sva sam masna više od tog podmazivanja. (Onim dragim bićima koja me sada zamišljaju takvom kako bi se moglo iz prethodnog zaključiti, želim poručiti: ugodan san i ništa više!)

Ustvari, umjesto pojma podmazivanje točniji bi bio – vlaženje (istim onim: moje glandule rade savršeno, a s Bartholinijem imam naročito dobar odnos, gotovo obožavateljski). Dakle, vlaženje je u ovom slučaju poput onog koje se koristi za sprječavanje prihvaćanja bojila na slobodnim površinama i za zaštitu tiskovne forme kod prekida rada tiskarskog stroja.

Onda – se sada potpuno razumijemo? Ne? Možda onda najbolje odustati…

Ili primijeniti neku jaču metodu prevođenja na jednostavniji jezik?

Npr.: Wanna poke ‘er face? Or just to box ‘er? Wanna box her in little cute boxes?

Mogao bi mi (kao u filmu o Heleni) prvo amputirati noge preciznim kirurškim rezovima, učinjenim tvojom staloženom i snažnom muškom rukom tako da ožiljci budu neprimjetni. To je važno, da se razumijemo! Ne-dao-ti-bog da bi se ožiljci vidjeli!

Učinio bih me sposobnom ne-moći-trčati što bi bio znak koliko ti je stalo do mene jer me time štitiš od strahota pokvarenog svijeta koji želi proniknuti u naše tajne, a u koji bih ja znala tu i tamo pobjeći… Osjećaj potrebe da me zaštitiš i od mene same pojačavala bih ja kastrirajući te naglašavanjem i ismijavanjem tvojih nedostataka. I onda bih, iskoristivši trenutke kad si odsutan, sišla s trona na koji si me postavio, stala rukama vući svoj predivni torzo prema telefonu spasa (BA.BE. možda?) htijući prizvati osloboditelje. Ti, jasno, kao u filmu, upadaš u pravom trenutku i spašavaš me! Nakon toga me pun ljubavi lišavaš i mojih gornjih ekstemiteta. Sad sam stvarno tvoja predivna lutka. Učinio si me uskladivom s kutijama u kojima me želiš čuvati. Napokon sigurna i zadovoljna. Totalno raspamećena zaljubljujem se u tebe i volim te do kraja svijeta.

Osjećam se tako, tako, tako… uh, kako mrzim taj izraz! Bolje mi paše – vlažno! Stvarajući osobu potpuno ovisnu o tebi, postao si sam potpuno ovisan o njoj, primjećuješ li ti to?

Znaš li kojeg je spola osoba koja je režirala film?

Budućnost…?

Odgovori