Robert Janeš: Koliko dobar okvir imate?

Gospodin je tužan? Savršena nije onako savršena kako je to mislio?
Odmetnula se. Misli svojom glavom. Samo za sebe. Šuti. Misli i šuti. Ne zna se o čemu misli. Unutra nešto ima ali se ne može do toga. Gleda oko sebe. I vidi. Vidi druge. Nesavršene. Sve samo nesavršenstvo do nesavršenstva. Sviđa joj se! Sviđa joj se! Ono drugo! Odlučila je izaći iz okvira u kojem je tvrdoglavo i ponosno pokazivala svoju prekrasnu pojavnost smrznutu u vremenu.

Gospodina smeta što smo kreativni na račun svakodnevnih obaveza? Što nas svakodnevnica ne zanima na način na koji zanima Gospodina?
Pa Gospodin sam je kreativniji od nas. Samo svoju kreativnost podjarmljuje svakodnevici, onim bitnim životnim pojavama koje ne bi mogle opstati bez njega. Ma što opstati! I njihova bi egzistencija postala upitna. Ma šta postala! One ne bi ni postojale. Naprosto – ne bih ih bilo. On je tu da bi one bile!

Gospodina smeta što žurimo kad odlazimo od njega? Kako je to moguće?
Zar nije normalno osjećati se dobro uz nekog tko isto tako šuti, skriva, ima tajne iz razdoblja prekambrija koje kuha uz dodavanje začina u bezličnu gustu masu koja se svakom idućom minutom kristalizira i pretvara u šupljikavi asteroid koji počinje kružiti oko matičnog planeta prijeteći svakim danom obrušiti se na njega? Razmišljam o doktoratu… iz asteroidologije. Tišina, molim!
I pitanje: ne misli li Gospodin da i on bježi od nas u te svoje prevažne svakodnevne obaveze?

Zaključana sam.
Progutala sam ključić.
Trebam hrpetinu laksativa da ga brže i lakše izbacim.
Da, ali onda taj posrani ključić treba uzeti u ruku da bi me se otključalo.
– Fuuuuuj! – reče Gospodin i okrene se svojoj svakodnevnici.

Bolje je ovako. Nemoj me otvarat, neću ni ja tebe. Onda smo sigurni. A asteroide možemo gađati zajedno kad napadnu. Mogućnost pogotka je, kako za mene tako i za tebe, 50-50%.
Zašto mi uporno tvrde da to nije 100%? Kažu – to se ne zbraja! Pa koliko onda imamo više šanse udvoje pogoditi te napasnike koji su se, gle! nekim čudom, udvostručili od kada smo zajedno?
No, moram priznati – jedna je efikasnost nepobitna. Svaki zajednički pogodak jest 100% efikasan. Svaki zajednički pogodak u tu amorfnu kristaliziranu masu tajnog psiho-kemijskog sastava rastvara njenu pokvarenu pljesnivu i užeglu strukturu u dim koji lagano odleprša put nebesa gdje mu je i mjesto. Jer samo Nebesa mogu udahnuti i podnijeti otrovnost koju donese sa sobom.

Ilustracija: Robert Janeš

Odgovori