Klara Peranić: Utapanje u jeseni

Došla je još jedna jesen. Donijela je namreškane bijele nakupine koje se sudaraju s mojim mislima. Blagi povjetarac zaplovio je tvojim dahom, toplim i zaigranim što se migolji među lišćem koje propada. Kako li samo propadanje može biti toliko lijepo? Doduše, nikad ništa neće biti ravno tvojoj ljepoti.

Prvi puta sam te ugledao u školskim klupama. Smijala si se svemu. Rupice na obrazima bi prkosile onima koji su govorili da si čudna, neprilagođena. U tom trenutku cijela prostorija bi postala igraonica mojoj mašti. Kada bih ti želio prići, obuzeo bi me hladan znoj, slina bi se nakupila u ustima i ne bih prozborio ni riječi. To me boljelo, pa sam htio da i tebe boli, da te boli to što ja tebe primjećujem, a ti mene ne.

Povukao sam te za pletenice. Toliko dječje i toliko iskreno. Trebala si pomisliti da ljubav boli, ali ti si se osmijehnula. Sjećam se kao da je bilo jučer. Toga dana smo učili o lastama, a ja sam zamišljao da na njihovim krilima letimo u nepoznate krajeve. Sada kada sam odrastao, shvatio sam zašto im ljudi pridaju toliku važnost – uvijek se vraćaju na isto mjesto, iako mogu otići bilo gdje. Toliko ljudskog postoji u njihovom letu… nisu one ništa slobodnije od ptica u krletkama koje ne znaju kako pobjeći od ograničenja. Ipak, laste bi mogle, mogle bi kad bi htjele, kad bi naučile drugačije živjeti.

I opet govorim o jeseni … potpunom klišeju, bezbroj puta ispjevanom godišnjem dobu. Naša ljubav postaje ista. Istrošio sam sve riječi na tebe, ostala su samo slova koja traže nekog drugoga da im pokloni note. Dok uzalud hodam praznim ulicama tražeći nekoga da se s njime na trenutak osjećam kao s tobom, polako shvaćam da nisi ti to za čime tragam – već ja. I doći će neka koja će vratiti osmijeh na moje lice, s kojom ću gledati zalazak sunca jednog toplog jesenskog dana. Tada ću je čvrsto zagrliti i prošaptati najljepše riječi. A onda kada srce utihne, proletjet će jedna lasta tek da me podsjeti da negdje duboko u mojim plućima posljednji dah čuvam za tebe.

Foto: www.pexels.com

Odgovori