Vladimir Papić: Vještica iz Salema

Buka u razredu bila je nesnosna. Oči su je vraški pekle. U glavi joj je bubnjalo. Vikala je i molila dok nije došla do ruba živčanog sloma. „Kako bih voljela da cijeli ovaj razred nestane“, razmišljala je tražeći bočicu aspirina u praznom džepu. Nije mogla zaustaviti nalet crnih misli.
Pokušala ih je zabaviti pričom o vještici iz Salema koja je zbog svojih suludih uvjerenja završila na lomači. Njoj je kao povjesničarki to bilo smiješno, ali mislila je da će priča biti interesantna djeci.
Prevarila se. Izjurila je iz razreda ostavivši žamor iza sebe.
Gledajući izmoreno lice u zrcalu toaleta pomislila je kako izgleda baš kao vještica iz priče. „Tišina!“ viknula je još jednom prema razredu. Zaključala se u jednoj od kabina i sjela na školjku. Buka se nije smanjivala. Naprotiv bila je sve jača. „To je to stara moja. Ovaj posao te koštao mentalnog zdravlja“ Dječje stope marširale su joj po glavi. „Ne! Ne! Dosta!“ Stavila je glavu među koljena i pokušala se usredotočiti. Zvukovi su postepeno jenjavali sve dok nisu u potpunosti nestali.
Izašla je iz kabine. Popravila šminku i frizuru te se uputila natrag u razred. U hodniku je vladala sablasna tišina. Gotovo kao na groblju. Poznavajući taj razred zabrinula se da se nije dogodila nekakva nesreća. Ubrzala je korak i otvorila vrata. Učionica je bila prazna. Pomislila je da su sigurno pobjegli na igralište. Potrčala je niz stepenice u dvorište. Ni tamo nije bilo nikoga. Utrčala je natrag u školu. Zbornica je bila prazna kao i uredi ravnateljice i tajnice. Kao i razredi čija je vrata otvarala jedna po jedna ponavljajući si: „Nemoguće“. Njen vrisak prolomio se praznim hodnicima. Kad se malo pribrala, otišla je natrag do razreda. Sjela je i sklopila oči. Pokušala se usredotočiti kao prije. U početku tišina, a onda je čula glasove u hodnicima. „Tako je. To je to. Mora upaliti“ razmišljala je napinjući se zadnjim atomima snage. Mogla je čuti djecu ispred vrata. Otvorila je oči, a oni su ulazili kao da se ništa nije dogodilo. Napokon se pedagog pojavio na vratima. „Evakuacijska vježba u slučaju požara“ pojasnio je vidjevši njezin upitan izraz lica. Počela se smijati na sav glas.
„Baš ste neozbiljni učiteljice“ rekao joj jedan od učenika. „Da je stvarno bio požar izgorjeli biste kao ta vaša vještica iz Salema“

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Salem_witch_trials#/media/File:Salem_witch2.jpg

Odgovori