Vanja Maravić: Voljela bih da sam… ptica

Kao svako dijete i ja volim maštati. Ponekad maštam da sam neki lik iz filma. Dok sam bila manja maštala sam da sam princeza ili vila. Danas mi je to malo smiješno. Narasla sam i promijenila se, a promijenili su se i moji snovi.
Kad se probudim voljela bih da sam… ptica. Nije važno koja vrsta, jesam li velika ili mala. Da se probudim u nekom gnijezdu, visoko u krošnji drveta i da odmah raširim krila i poletim. Da preletim svoj grad, svoju školu i pozdravim svoje prijatelje i poželim im sreću na ispitima. Da razveselim staricu koja starim kruhom hrani ptice, da razveselim neko tužno dijete i da me počne loviti po trgu.
Samo bih pustila da me nosi vjetar, a cijeli svijet ispod mene bio bi malen i prostran i čekao bi mene da ga istražim. Lijepo je biti ptica, one znaju što je sloboda i ne brinu za vrijeme; one ne moraju nigdje biti, idu samo kuda požele.
Da, voljela bih da se probudim kao ptica, ali lijepo mi je biti samo ja i tek ponekad kad zaspem sanjati kako imam krila.

Tijekom sljedećih nekoliko dana objavljivat ćemo kratke pripovijetke mladih autora, polaznika osnovnih škola Centar i Nikola Tesla iz Rijeke, a koje su nastale u okviru programa Gradska pričaonica.
Radionica pisanja kratkih priča za učenike viših razreda osnovnih škola koje se nalaze u neposrednoj blizini pasaža i susjedne zone Mrtvog kanala u Rijeci nastala je s namjerom da se otvori prostor generacijskim temama i sadržajima koji su učenicima važni, te da kroz radionicu savladaju vještine slobodne interpretacije.
Navedeni program krovnog naziva Građani svom gradu tijekom listopada 2016. godine izvodi se u okviru nove projektne inicijative u čijem razvoju sudjeluje najširi broj sudionika/ca riječke kulturno-umjetničke scene, u suradnji s MMSU Rijeka i uz potporu kanadske fondacije Musagetes.
Radionica se izvodi pod vodstvom Jolande Todorović u ime Galerije Kortil i Milana Zagorca u ime časopisa Književnost uživo.

Foto: www.pexels.com

Odgovori