Noelle Kumarić: Zašto (ne) volim školu

Napokon ljeto! Jer bio je to zadnji dan, zadnji sat, zadnja minuta školske godine. Bila sam vesela kao nikad do sad. Počelo je ljeto. Kod ljeta jedino mrzim to što me totalno dosadni i nebitni ljudi pitaju: „S koliko si prošla razred?“. I zbog toga što sam djevojčica svi misle da školu volim i da prolazim s pet, ali ja baš školu ne volim, jednostavno mi ne ide. Onu matematiku sam jedva prošla s tri.

Razmišljala sam o tome kako je dječacima, a kako djevojčicama. S obzirom da imam brata, znam kako je to. Djevojčice kada dođu iz škole naprave čaj i pojedu ručak. Dječaci ostave torbu nasred stana, sjednu za mobitel i na mobitelu su do treninga ili do spavanja. Djevojčice s druge strane uče, pišu zadaću, bave se hobijima i u cijelom danu imaju možda petnaest minuta vremena za Instagram.

Što se tiče dobrih strana škole jedino je dobro to što su naši profesori stvarno odlični, smiješni i zanimljivi. Razmišljajući o tome shvatila sam da škola ima više loših strana nego dobrih. U svakom slučaju za školu me nije toliko briga jer mislim da je društveni život važniji. Uopće, mama od mene očekuje previše. I ako čitaš ovaj dnevnik, drago mi je da ovo znaš.

I nadalje ćemo objavljivati kratke pripovijetke mladih autora, polaznika osnovnih škola Centar i Nikola Tesla iz Rijeke, a koje su nastale u okviru programa Gradska pričaonica - ne, nismo stali tijekom listopada, nastavili smo i u studenom i prosincu jer nam se svima skupa jako svidjelo.
Radionica pisanja kratkih priča za učenike viših razreda osnovnih škola koje se nalaze u neposrednoj blizini pasaža i susjedne zone Mrtvog kanala u Rijeci nastala je s namjerom da se otvori prostor generacijskim temama i sadržajima koji su učenicima važni, te da kroz radionicu savladaju vještine slobodne interpretacije.
Navedeni program krovnog naziva Građani svome gradu  izvodi se u okviru nove projektne inicijative u čijem razvoju sudjeluje najširi broj sudionika/ca riječke kulturno-umjetničke scene, u suradnji s MMSU Rijeka i uz potporu kanadske fondacije Musagetes.
Radionica se izvodi pod vodstvom Jolande Todorović u ime Galerije Kortil i Milana Zagorca u ime časopisa Književnost uživo.

Foto: www.pexels.com

Odgovori