Matija Milošev: Mišja katastrofa

Bupka je živio u starom napuštenom smrdljivom stanu s velikom rupom u zidu koja je nastala od dugogodišnje vlage. Po podu su bili razbacani papiri, ostaci hrane, prazne pivske boce i ostaci mišjeg izmeta. Iz kupaonice je dopirao uvijek jednolični zvuk – kap, kap, kap… – iz slavine koja je već dugo čekala da je zamijene nekom novom.
Bupka se probudio i kao uvijek sjeo na svoj ofucani trosjed uz zdjelicu pahuljica i gledao televizor. Na televiziji su upravo prikazivali reklamu za Pest Reject uređaj protiv štetočina, a kako je Bupka živio u zgradi s miševima odlučio je nabaviti jedan komad kako bi se riješio tih mišjih napasti.
Krenuo je na svoj posao u nuklearnu elektranu gdje je radio kao domar. Nuklearna elektrana bila je desetak kilometara udaljena od stana gdje je živio te se na posao vozio svojim zelenim biciklom.
Svi zaposlenici nuklearne elektrane polagali su veliku pažnju na sigurnost jer je radijacija bila opasna po život. Svatko je imao svoje zaštitno odijelo bez kojega ne bi mogao ući u krug elektrane. Tako je i Bupka obukao svoje odijelo u svlačionici i krenuo u obilazak tražeći sitne kvarove koje je potrebno popraviti. Dok je izlazio iz svlačionice iz njegove torbe razbježali su se miševi koji su se ušuljali u nju dok je Bupka telefonom naručivao Pest Reject.
Nakon otprilike tri mjeseca, bio je 26. travnja 1986. godine i Bupka je radio u noćnoj smjeni mijenjajući kolegu Vladimira koji je bio bolestan. U jedan sat i dvadeset minuta pozvao ga je glavni inženjer Nikolaj u kontrolnu sobu da promijeni žarulju. U jedan sat i dvadeset i tri minute Bupka je ušao u kontrolnu sobu i kako je pod bio mokar spotaknuo se i isključio hlađenje što je uzrokovalo eksploziju četvrtog reaktora.
Kasnijim ispitivanjem utvrđeno je da su šipke koje su kontrolirale reaktore nestale na neobjašnjiv način.
Nekoliko godina nakon nesreće Bupka je odlučio posjetiti svoje bivše radno mjesto. Kada je stigao, tisuće miševa hranilo se šipkama reaktora i tada je shvatio da su miševi krivi za tu veliku ekološku katastrofu. Tog trenutka počeo se gušiti od prevelike količine radioaktivne prašine i tako našao svoj vječni mir u četvrtom reaktoru okružen mnoštvom potomaka miševa iz njegovog stana.
Foto: www.pexels.com

Odgovori