Karlo Kajba Šimanić: Povratak u 2030.

Prošlo je puno vremena od 2016., čak 14 godina. Te davne 2016. automobili su vozili na kotače, a danas… danas voze malo drugačije. Automobili lebde! Prosječna brzina je 430 km/h, a koridori su označeni 3D svjetlosnim animacijama.

Dok je 2016. prosječna brzina bila 50 u gradu, na autoputu 130,  po običnim cestama između gradova bila je tek 90.

Ima i motocikala i skutera. Prosječna brzina skutera je 200 km/h, a motocikla 350 km/h.

Tada su se koristile kune, a danas je fin. 1 fin 10 kuna.

Tada je Lionel Messi bio najbolji nogometaš na svijetu, a danas je Leonardo da Vinci II.

Danas u školama školski sat traje 30 minuta dok je 2016. trajao 45 minuta.

Danas imamo samo tablete za učenje dok smo prije imali samo knjige i olovke.

Mislim su ljudi bolje živjeli prije jer je bila manja opasnost na cestama nego danas na koridorima.

Škole nisu imale tablete, pa djeca nisu mogla igrati igrice pod nastavom kao danas. Ipak, danas učitelji ne mogu na facebook pod nastavom dok učenici rade.

Tijekom sljedećih nekoliko dana objavljivat ćemo kratke pripovijetke mladih autora, polaznika osnovnih škola Centar i Nikola Tesla iz Rijeke, a koje su nastale u okviru programa Gradska pričaonica.
Radionica pisanja kratkih priča za učenike viših razreda osnovnih škola koje se nalaze u neposrednoj blizini pasaža i susjedne zone Mrtvog kanala u Rijeci nastala je s namjerom da se otvori prostor generacijskim temama i sadržajima koji su učenicima važni, te da kroz radionicu savladaju vještine slobodne interpretacije.
Navedeni program krovnog naziva Građani svom gradu tijekom listopada 2016. godine izvodi se u okviru nove projektne inicijative u čijem razvoju sudjeluje najširi broj sudionika/ca riječke kulturno-umjetničke scene, u suradnji s MMSU Rijeka i uz potporu kanadske fondacije Musagetes.
Radionica se izvodi pod vodstvom Jolande Todorović u ime Galerije Kortil i Milana Zagorca u ime časopisa Književnost uživo.

Foto: Back to the Future Part II, https://andrewrcameron.com/2015/10/21/utopia-and-dystopia-in-the-back-to-the-future-trilogy/

Odgovori