Književnost uživo, godina 4., broj 1, proljeće 2016.

naslovnica-page-001ISSN 1849-0425

Ove se godine oduljilo ponešto i samo proljeće, pa je u skladu s vremenom i naš broj “potegao” koji tjedan do pred samo ljeto, debelo premašivši ciljani datum, onaj 21. ožujka.

Ipak, ima čak i “objektivnih” opravdanja: posljednjih je nekoliko mjeseci bilo razdoblje takvih turbulencija da je zaista trebalo misliti o mnogočemu što se ne tiče književnosti, a kako bi sve skupa opstalo i ostalo na okupu. I ne, ne tiče se to samo politike, ona je u ovom slučaju najmanje bitna, odnosi se to prije svega na nešto što bi se moglo konceptulano nazvati “promjenom paradigme”, odnosno načina vođenja i upravljanja našim sadržajima, a što će u sljedećem razdoblju, koje je za nas vrlo zahtjevno i važno, spomenimo samo Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020.,  imati sigurno odraza i na sam časopis. Da, želimo se pomladiti, da, želimo se povezati, da, želimo nove i nove sadržaje, da, želimo oplemeniti ono što je možda zaraslo u trnje.

No, nemojmo se baviti ovim dosadnim internim stvarima, iza nas je i uzbudljivo književno razdoblje koje nam je donijelo vrhunsko izdanje Ri lita, odnosno Noći velikog čitanja, tu je također vrijedna suradnja s časopisom Poiesis koja je donijela brojne prijevode poezije slovenskih i hrvatskih pisaca, uz višekratne uzajamne posjete Vižinadi, Ljubljani i Rijeci; tu je suradnja s Volodimirom Krnjickim, ukrajinskim urednikom i piscem koji je neke od naših autora predstavio na ukrajinskom; ima toga još, izdvojimo i zaista posebno vrijednu književnu večer s Draganom Tripković, Miloradom Popovićem i Andrejem Nikolaidisom što je zapravo uzvratni posjet za onaj prošlogodišnji naših autora Kristine Posilović i Zorana Žmirića Podgorici i Cetinju. I ne, ne staje na tome, moramo spomenuti projekt Spread poetry, not fear malteškog pisca Antoinea Cassara i slovenske i hrvatske sestrinske stranice, što je osim susreta uživo, rezultiralo jednim zaista impresivnim scenskim prikazom naslova “Sirija”, a koji su izveli učenici Srednje škole Mate Balote iz Poreča uz vodstvo Anči Ritossa Blažević, a na koji se u okviru festivala vRIsak odvila lijepa i dobro posjećena književna večer na istu temu: “Širi poeziju, ne strah”.

Dakle, unatoč činjenici da smo u kašnjenju s brojem, svakako nas to ne zabrinjava, što bi narod rekao, “ima više vremena, nego kobasica”. Štoviše, količina događaja pokazuje da su se suradnje iz virtualnog prostora prelile i u stvarni život, a činjenica da su svakako ovakvi događaji sve posjećeniji ide u prilog tome da je poezija opet in, da se čita i da je ljudima očito potrebna.

Ovaj prvi broj za 2016. godinu na jedan je način odraz svih tih događaja, zaista gusto ispunjen biranim sadržajem, koji, u to smo sigurni, dokazuje jednu jedinu stvar: Književnost uživo postaje stvarno nešto “uživo”.

Milan Zagorac

Odgovori

književnost uživo. live literature. književnost svima. književnost iz ormara