Književnost uživo, godina 1., broj 2, jesen 2013.

Inaslovnica za netSSN 1849-0425

Kada se danas sjetim prvog broja časopisa Književnost uživo i euforije koju smo mi, kao urednici, proživljavali zbog činjenice da je stranicu tada aktivno pratilo 900 ljudi, bude mi drago iz dva razloga.
Prvo zbog činjenice što je prvi broj bio zaista uspješan i čitan, a drugo što je broj ljudi koji danas aktivno prati stranicu narastao na više od 12 000, a do izlaska ovog broja možda bude i veći.
Književnost uživo svakoga dana iznova dokazuje kako je ljubav prema pisanoj riječi pronašla svoju internetsku bazu, svoj virtualni dom koji svakim danom postaje sve širi, a broj ukućana neprestano raste.
Kada sam se uhvatio ovog uredničkog zadatka mislio sam, pa dobro, koliko to teško može biti? Ljeti se ionako svi odmaraju. Broj pristiglih tekstova me zapanjio, a moje iluzije o ljetu kao godišnjem dobu u kojem pera autora odmaraju čekajući „inspirativnu jesen“ demantiralo je više desetaka autora koji svakodnevno objavljuju svoje radove na stranici.
Drugi broj časopisa tematski je podijeljen u sedam poglavlja koja govore o kulturološkim razlikama, ratu, beskućništvu, prolaznosti, izgubljenosti, užurbanosti, ljubavi… Gotovo da nema teme koju autori nisu pretvorili u litararne radove koji osim što su zanimljivi, zrače i ozbiljnošću, ironijom, humorom, provokacijom – dakle svime što dobru književnost zaista i čini dobrom. Osim tematskih poglavlja, tu je i rubrika „najlajkanije“ u kojoj se nalaze tekstovi koji su po mišljenju ili sviđanju čitatelja najbolji, te intervju s mladim pulskim piscem Danielom Radočajem čiju smo novu knjigu „Ponekad bih k njoj odlazio biciklom“ i recenzirali. Također u ovom broju možete pročitati i osvrt na knjigu „Pokraj Jedenewa“ njemačkog pisca Kevina Vennemanna, jednog od najtalentiranijih njemačkih pisaca mlađe generacije.
Ugodno čitanje i prije svega pisanje jer se radovi za sljedeći zimski broj već marljivo skupljaju.

Igor Beleš, glavni urednik broja

Odgovori

književnost uživo. live literature. književnost svima. književnost iz ormara