Književnost uživo, godina 1., broj 1, ljeto 2013.

naslovnica fejsISSN 1849-0425

Cijela ideja e-časopisa nastala je ad hoc, u hodu i u vrlo kratkom roku. Razlog tomu je što nitko od nas nije očekivao da ćemo u roku od mjesec i malo više dana postići toliku pažnju – gotovo 900 ljudi aktivno prati stranicu.
Ova inicijativa i vaš odaziv pokazali su barem dvije stvari: interes za čitanje i pisanje puno je veći nego se misli i društvene mreže mogu biti društveno korisne ako se koriste na odgovarajući način. Obje su nam ove stvari izuzetno drage zbog mitova koje često čujemo u književnim krugovima u kojima se krećemo. Živimo i radimo na granici propadanja starog i rađanja novog. Vjerujemo da će i ovaj e-časopis pridonijeti bržem i bezbolnijem prelasku te granice.
Mišljenja smo da dobra književnost postoji i izvan mainstream (ili matične) književne produkcije u koju ne ubrajamo književnost matica i ogranaka književnih društava, nego mislimo na književnu produkciju koja trenutno nastanjuje ionako premalene medijske prostore. Štoviše! Volimo si umišljati da najzanimljivije stvari nastaju na margini. Dok vrijeme ne pokaže je li to tako, nudimo živu književnost u nastajanju otvaranjem novog medijskog prostora koji služi povezivanju autorice i autora, čitateljica i čitatelja te njihovoj međusobnoj interakciji.
Isto tako smo mišljenja da za sve što je napisano postoji publika. Stoga smo ono što se vama najviše svidjelo uvrstili u rubriku Najlajkanije. Želimo da se čuje i vaš glas te da e-časopis Knjižvnost uživo osjećate kao časopis čiji sadržaj i vi sami kreirate, ne samo kao autori već i kao čitatelji. Time pokazujemo što se i vama kao publici sviđa; stoga sviđajte (lajkajte, je l’) ono što vas dira, ono što vam znači. (Kriterij dijeljenja sadržaja nismo ovaj put uzeli u obzir jer tu naviku u nas tek treba odnjegovati. :-))
Ostatak časopisa koncipiran je prema osobnim književnim afinitetima i politici pojedinog urednika. Časopis će izlaziti godišnjedobno i svaki broj će imati drugog urednika/-cu tako da ćete moći upoznati i svakog od nas ponaosob i kao čitatelje, tj. urednike. Zbog motivacije i usporedbe, dio časopisa čine i klasici.
Napisano čitatelju!
E-časopis je logičan izbor u digitalnom i umreženom društvu te je za distribuciju i konzumaciju pisane riječi neusporedivo praktičniji od tiskanog izdanja. Ako imate bilo kakvu napravu s vezom na internet, poput pametnih telefona ili tablet računala, možete ga čitati gdje god imate signala za mobitel, a možete ga i spremiti u memoriju i čitati izvan mreže. Možete ga dijeliti s prijateljima, možete ga komentirati, možete čak sudjelovati i u njegovom kreiranju. Takvo što prije samo pet godina nije bilo moguće. Što će biti za sljedećih pet, teško možemo zamisliti, ali naš je imperativ da napisano bude čitano. Jedino tako književnost može biti živa i društveno relevantna.
Uživajte i mrežujte!

(uvodnik Alena Kapidžića za prvi broj časopisa)

Odgovori

književnost uživo. live literature. književnost svima. književnost iz ormara