Krunoslav Mrkoci: O porocima

Čovjek bez poroka, propustio je pola života. Poroci (umjereno pušenje, pijenje alkohola ili čak umjereno ženskarenje) su sastavni dio života. Oni su, zapravo, način da se opravda čistoća života. Porok koji te ne ubije, izvor je iskustava. Također, porok je izvor iluzije, umišljaja: da se živi punim plućima (za vrijeme konzumacije poroka). Biti umjeren u svojim porocima, stvara određen dojam kontrole i upravljanja vlastitim životom. Dakle, brojni su benefiti i dobre strane poroka; naročito benefiti psihološke prirode.

Porok u sebi sadrži istovremeno užitak i autodestruktivnu svijest: da živimo i uživamo sada, ali da istodobno ovim trenutnim užitkom skraćujemo si vrijeme života (a vjerojatno i financijsku sposobnost).

S druge strane, gdje je ikakav dokaz i potvrda toga da bi čovjek trebao živjeti sasvim čist od poroka? Što je iskusio, i što zna o životu čovjek koji cijeli život bježi od poroka? Pa, živimo li život čist od problema, prepreka, začkoljica? Živimo li? Ne; definitivno, ne … Pa, ako je to sve oko nas ovdje da nas koči i da nam zagorčava život (a istovremeno i da nas uči), zašto bi naš život bio čist od umjerenih i ugodnih poroka?

Poroci su blago i biserje ljudskog života; trenutci ukradeni vječnosti.

Foto: www.pexels.com

Odgovori