Dragan Gligora: Kad sam upao u krizu

Kada sam upao u krizu, bio sam blizu posvećenja, dotaknuo sam dno i onda krenuo prema gore. A gore više nije bilo nikog tko bi mi dodao granu da se uhvatim za nju i dopužem do obale crne. Samo mi glava viri i pete i noge otežale od stajanja, a na brdu tajnom gdje je dom bogova i vila događa se nešto trajno nepostojeće. Mali užitak daje mi pravo da i dalje kružim oko stijena koje su prepreka zamišljenoj dužini podneblja. Ovdje kod nas sve vrvi od stranaca, pakleno je vruće, ali svi trljaju ruke. Malo zaostao, ipak idem dalje i vraćam se, oko mene polje starih jegulja i proroka, svetaca pustinjaka ogrezlih u patnji sublimacije.
Na što sam ja potrošio još jedan dan, potrošio, a već mi je unaprijed dan i ne bih znao koliko će to trajati. Zapetljana je ova petlja, vozim i silazim, a prostor ne čeka već dolazi, meni u susret. I gazim, vadim se iz mokre trave, ovo je oaza mira i tišine… dođite nam i drugi put… Dragi gosti, večeras će biti svega na pretek, pjevat ćemo o prošlosti, naši mitovi su svi odreda blesavi, ali da nema njih, o čemu bismo sanjali. Mali, stari, neugledni, nismo samo šetači i starosjeditelji, umijemo se dići i platiti piće.
Glava mi izranja iz neba, dočekuje me neka ruka spasenja spasitelja. Obrati se sinko, nitko ti neće pomoći ako sam nećeš. Nisi popio one dvije tablete, a netko te zove i ne da mira, od ranog jutra. Ugasi sve i ne brini za sutra. I ovom je danu dosta svojih briga, nijedno te vrijeme neće osvojiti ako ti sam ne želiš. Možda sam zato tako pametan, što se ne dam nasanjkati, pratim prognozu, stanje u prometu i rast dionica na burzi. Od malih sam nogu znao da ću biti uspješan i sada mi je sve dosadno, kao da sam proživio nešto drugo, a ovo treće, veliko, neće me i gotovo.

Foto: www.pexels.com

Odgovori