Vanja Parača: Blijedimo u ispravnosti

Oduvijek čekamo neku trajniju privremenost, da izbjegnemo surovost u odrazu stranputice. A takva, ostaje uglavnom potisnuta, ne uspjevši da pomjeri ravnotežu predviđenog.
Poput prkosnog odbijanja ispravnosti, nikad oklijevajuće želje za kontrom, priređujemo maestralnu dobrodošlicu svemu što je trebalo ostati na onoj drugoj strani. Ni tada, najtrijeznijom sviješću ne posežemo za drugom prilikom, iako će početi da nestaje već sa dolaskom narednog trenutka.
Ali potpuno prihvatljivo. I sami sebi smo kontra, jer za drugačije posjedujemo samo nedostatak. U sebi. Uvijek u sebi. I odrazom u ogledalu, iz suprotnog smjera, sa ko zna koliko izvrnutih daljina koje se za života ne mogu preći.
Ali zavjera, rijetko jednoličnih izbora i dominacija želje za dinamičnošću, stranputicu izvlači iz bure neodlučnosti, preplavljenu naivnošću koju smo rano potrošili i poslali na recikliranje u prošlost.
Ponekad, možda greškom, ubacimo u njen prtljag i ono što nas čini ljudima. Pa iz “ponekad” odemo u “nikad” i sve što dobijemo je gubitak garancije za povraćaj suštine.

Foto: www.pexels.com

Odgovori