Krunoslav Mrkoci: Agent za nekretnine (odlomak)

Dva seksi pederčića kupuju stan. Istina, nisu baš naročito zgodni. Ali čini se da su dobri jebači. Jedan je suhonjav i visok, drugi je omanji i zaobljeniji. Kada se potrudi, onaj niži višemu, u najboljem slučaju, doseže do donjeg ruba ušne resice. Dok im pokazujem stan, pitam se, tko je u njihovoj vezi “tata”, a tko “mama”?
Pokazuju zabrinutost zbog kvadrature stana. Željeli bi većega. Teško mi je dokučiti razlog zbog kojeg bi im, njima dvojici, mogao trebati veći stan. Možda namjeravaju nabaviti kućne ljubimce; mačku i psa? A možda će pokušati usvojiti koje dijete? Možda neku malu, slatku djevojčicu, a možda dječačića? Na to sada imaju puno zakonsko pravo. Tko zna? A možda samo žele često ugošćivati prijatelje, i organizirati velike i vesele tulume? I na to, definitivno, imaju pravo. Na kraju krajeva, tko može ljudima zabraniti da se zabavljaju? Zanimljivo je tako promatrati parove: kako reagiraju, kako zajednički rješavaju složene životne situacije. A kupnja stana, čini mi se, da je jedna od takvih situacija.
Sve u svemu, momci su simpatični, a čini se da je i njihova veza prilično ozbiljna. Kupnjom zajedničkog stana, definitivno, veza uvijek prelazi na novi, viši, nivo. Tijekom prijateljskog čavrljanja, otkrili su mi kako su njih dvojica, obojica kreativni tipovi, i da imaju mnoge hobije. U razgovoru o hobijima i kreativnosti, naročito je zablistao onaj viši tip: unio se u priču. Objašanjavao mi je, potpuno oduševljeno, kako se njih dvojica između ostalog vole kostimirati i kako često posjećuju takve zabave. Pritom se onaj viši, malo nagnuo prema meni, i onako kao u povjerenju, šapnuo mi je da se on posebno voli kostimirati u odjeću koja dočarava 18. stoljeće. On je u pravilu Marija Antoaneta. Onaj niži pokazivao je daleko manje entuzijazma u čavrljanju i otkrivanju detalja njihovih života. Držao je sve više u sebi. Bio je šutljiv tip. Poznati su mi takvi, u društvu šutljivi tipovi.
Momci su se odlučili za trosobni stan, s golemim dnevnim boravkom. Očito je da si tako nešto mogu i priuštiti. Jedan, onaj niži, šutljiviji, zaposlenik je jedne banke; onaj drugi, viši, radi u IT sektoru. Naravno, suvišno je i nepristojno, interesirati se za detalje tuđih poslova. Osobno, bio sam presretan njihovom odlukom: ja kao njihov agent za nekretnine, od te prodaje dobit ću kao proviziju čistoga oko 3000 kuna. Gdje ćeš bolje?! Ukupno dosad, uključujući i današnji dan, četiri puta sam se susreo s njima. Bog bogova.
Na kraju krajeva, momci su zaista simpatični. Kad ih malo bolje upoznaš, ugodno su društvo. Djeluju potpuno bezazleno. Kupnju stana, proslavili smo u jednom modernom i fancy uređenom lokalu. Čestitao sam im na kupnji i na izvrsnom odabiru. Momci su nazdravili šampanjcem. Svi smo se zadovoljno i uz osmjeh kucnuli čašama. Momci su razmijenili i poljupce. Golupčići. No, što to znači što su oni simpatični, i što djeluju sasvim dobroćudno i bezazleno? Pokušavao sam ne razmišljati i ne zamišljati ih, njih dvojicu, kako vode ljubav.

Foto: www.pexels.com

Odgovori