Nataša Tićak: Viteško-piratska avantura malog štetočine

Tko s dvanaest godina želi biti bezveznjak?

Romanom Noina velika avantura (Studio TiM, Rijeka, 2016.) riječki književnik Milan Zagorac predstavlja se publici svojim romanom prvijencem namijenjenon dječjem uzrastu

Dječji svijet, prikazan očima književnika, nije uvijek onakav kakvim se često prikazuje: zatvoren u nekakvu idilu bez dodira s ružnoćama iz svakodnevnoga života. Početak adolescencije, u koju ulazi glavni lik romana, Noa, razdoblje je prepuno izazova. To je razdoblje intenzivne socijalizacije kada treba pronaći svoje mjesto u obitelji, a pogotovo društvu, kada ti se u trenutku može prišiti epitet bezveznjaka, a tko s dvanaest godina želi biti bezveznjak? S druge strane, postati netko, autoritet bilo koje vrste, izuzetno je teško. Svi imaju svoje zahtjeve: roditelji, koji u romanu u jednom trenutku prestaju biti čvrsta točka, škola, koja Noi očito ne predstavlja nikakav izazov, vršnjaci koji imaju svoja pravila igre.

Zagorčev junak razmišlja i ponaša se kao rani adolescent: želi se afirmirati pa si nalazi prijatelje čije negativnosti lako opravdava, ali ujedno shvaća kako funkcioniraju međuljudski odnosi. I Noina sredina (a koja nije takva?!) ima svoje zvjezdice (u romanu to su Niki i njegova sestra Belinda), bezveznjake (to je u romanu Jurica), „socijalne slučajeve“ (to su Noini prijatelji Mario i njegov brat Denis, a socijalni su slučajevi jer, navodno, nemaju tatu), zatim, tu su najbolji prijatelji, bez obzira na njihove propuste (polupana stakla, pokradeni automobil), prijatelj koji ti se samo tako prilijepi (u romanu to je Goran) te „najbolji neprijatelj“ (a to je Krešo).

Zagorac je u romanu uspio izbjeći suhoparno dociranje kojem su odrasli često skloni pa njegovi junaci i puše, i piju, i skloni su postupcima na rubu zakona (pale smreke i tako vlasniku nanose štetu, Noini prijatelji navodno kradu radio iz automobila); jer, život nije samo poštivanje pravila. Život je takav kakav jest i zbog toga ni Noin svijet nije imun na stvari za koje se obično smatra da djecu treba poštedjeti: Noa će doživjeti privremeno rastavljanje vlastitih roditelja, a s time se neće znati ni moći nositi.

Pokretač radnje cijeloga romana je Noina velika avantura: plovidba rijekom Blatnicom do velikog akumulacijskog jezera na Dravi. Metafora plovidbe u povijesti književnosti jako je česta, od samih početaka (sjetimo se samo Odiseje). Nadalje, plovidba često u književnosti predstavlja stvaralaštvo i sam život. Živimo u vremenu putovanja i kretanja. Putovanja gotovo da su postala imperativ, što dojmom da su lako dostupna, što time da nude iskorak iz rutine.

Noa se otisnuo na veliku pustolovinu iz različitih razloga: da zadivi djevojčicu Manuelu, da ušutka pitanja što se zbiva s njegovim roditeljima, da dade oduška dječjem nemiru i želji za avanturama.

Svako putovanje ima svoju svrhu: upoznavanje novih ljudi i krajeva, razbijanje rutine, bijeg od problema… Kako god, na tim putovanjima uvijek sa sobom nosimo prtljagu vlastite osobnosti i problema od kojih se ne može pobjeći. A možda moramo otići daleko da jednostavno upoznamo sebe.

Noa se otisnuo na veliku pustolovinu iz različitih razloga: da zadivi djevojčicu Manuelu, da ušutka pitanja što se zbiva s njegovim roditeljima, da dade oduška dječjem nemiru i želji za avanturama.
Ne možemo se oteti aluziji glavnoga junaka i njegove plovidbe splavi na biblijskoga Nou i njegovu arku. Noa je utemeljitelj nove generacije ljudi, s njim kreće novi životni krug. Naš Noa nije utemeljitelj nečega tako velikoga, ali svakako nakon ove pustolovine, u kojoj je barem malo spoznao sebe, kreće novo razdoblje u životu glavnoga junaka.

Pozivamo vas, dakle, da se otisnete na putovanje s Noom u neizvjesno, pa makar to bila i malena rijeka. Odrasle pozivamo da se prepuste plovidbi povratka u djetinjstvo, a mlade čitatelje da uživaju u pustolovini, da jačaju vlastiti vlastiti pustolovni duh te da shvate kako odrastanje nije put na kojem su sami. Ono što naši mladi čitatelji proživljavaju sada, nekada su doživljavali oni koji su sada već veliki.

 

Odgovori