Karlo Kajba Šimanić: Školudost

„Marko?“, upitao sam.
„Reci?“, odgovorio je.
„Voliš li ti školu?“, upitao sam ga.
A on će: „Ma ne znam baš, vidiš da ovi profesori ne žele nam niti objasniti gdje griješimo. Samo kažu, sjedi jedan, sjedi 3, sjedi 2… Ne bih znao odgovoriti na tvoje pitanje i da i ne… A ti?“
„Pa ja ne volim, jer puno njih nikako da prestanu izazivat i tući se. Neki dan jedan dječak izazivao je jednog sedmaša i sedmaš ga je tako opalio da je dječaku deformirao lice…“, odgovorio sam mu. „ A niti profesori nisu nešto posebno…“
Marko i Leo su završili razgovor i svatko je otišao svojemu domu. Marko je išao autobusom jer je živio
na Drenovi, a Leo je živio na Gornjoj Vežici.
Drugi dan u školi Leo je bio pisao test iz informatike.
Došao je doma nazvao Marka i rekao mu je da je dobio 5.
„Voliš li sada školu?“, upitao je Marko smijući se.
„Da volim, obožavam!!!“, viknuo je veselo Leo.

I nadalje ćemo objavljivati kratke pripovijetke mladih autora, polaznika osnovnih škola Centar i Nikola Tesla iz Rijeke, a koje su nastale u okviru programa Gradska pričaonica - ne, nismo stali tijekom listopada, nastavili smo i u studenom i prosincu jer nam se svima skupa jako svidjelo.
Radionica pisanja kratkih priča za učenike viših razreda osnovnih škola koje se nalaze u neposrednoj blizini pasaža i susjedne zone Mrtvog kanala u Rijeci nastala je s namjerom da se otvori prostor generacijskim temama i sadržajima koji su učenicima važni, te da kroz radionicu savladaju vještine slobodne interpretacije.
Navedeni program krovnog naziva Građani svome gradu  izvodi se u okviru nove projektne inicijative u čijem razvoju sudjeluje najširi broj sudionika/ca riječke kulturno-umjetničke scene, u suradnji s MMSU Rijeka i uz potporu kanadske fondacije Musagetes.
Radionica se izvodi pod vodstvom Jolande Todorović u ime Galerije Kortil i Milana Zagorca u ime časopisa Književnost uživo.

Foto: www.pexels.com

Odgovori