Enisa Milinović: Strah i hrabrost

Višestruka opasnost koja vuče u propast se zove STRAH. Zbog nje postoji HRABROST koja mu tad pokazuje obalu. Sa obale na okean novoga njegova smjelost ga vodi i vuče.
Svim drugim svojim djelima tu vrlinu plemenitu kazuje. Međutim, mnogi drugi imaju suprotna mišljenja o tome. Hrabrost je moć pristupiti nadolazećem problemu.
Tada se u paučinu uhvati sa svim zlim primislima. Slavu, moć, silu koja ga moguće savlada. I zbog raznih događaja kao kukavica očajava. Zaostane na pola puta ka rješenju svog problema.
Nesreću svoju, nesreću drugih produžuje, pa i pojačava.
Ako se uzda u ljudsku sudbinu, zbilja je budala.
Biti hrabar ne može svatko, to mogu biti samo pošteni, jer za poštenje moraš položiti nekakve žrtve. Hrabri ljudi da bi spasili druge se ne pitaju šta će s njima biti. Humani pak će uvijek slaviti svoje žrtve i heroje mrtve.
Pa šta da kažem nakon svega ovoga, svih ovih tvrdnji. Da li je čovjek zao ili nepošten ako u momentu nije hrabar? Da li je zbog toga izložen podsmjehu, izolaciji, sprdnji. Nije! Nije ni jedno od toga! U ljudskoj koži tu se krije samo običan čovjek!

Foto: www.pexels.com

Jedna misao o “Enisa Milinović: Strah i hrabrost”

  1. Dragi moji,neko me hakira čim otvorim fb profil.Radova ima mnogo ali na žalost zavist je jedna od ljudskih osobina,žao mi je što ne mogu da podijelim s Vama neke nove radove.Pozdrav svima.Kao što ne znate ja imam neki stari comp i volim da pišem ta djete sam pisca što mnogima smeta,Bosanka koja ne trpi nebuloze i koja ne voli zagledanje njenih fotografija,voli da je se čita i da ona ćita,ali što je tu je.Ljubim Vas

Odgovori