‎Vergilije Franizz: Opservacija jedne kiše

događaj r’jedak
komentar jedak
zavišću zavija:
vaš noćni sobar
bio je dobar???
Kiša je padala, sve je usporila pa tako i mene.
Konačno!

Nađoh malo vremena za sebe u ovoj nestašici istog.
Svijet je naporan, svaki dan nas siluje bez penetracije osim one koja zadire u mozak.
Samoća pored živih osoba. To je nekakav fenomen, valjda. Vino i med, naizgled nespojivo, a itekako spojivo. Sve ima veze sa svačim, samo treba dokučiti. Treba se potruditi i onda izvjestan uspjeh neće izostati.
Mislite da vam je loše. Mislite da vam ne može biti gore. Znate u dubini svijesti da itekako može dublje, gore, veće, dublje… sve može biti za jedan stepan „više“. Samo kad je kraj onda je kraj. Doduše, možete biti i ispod površine… razočarate se ovom spoznajom. Na koncu dosadi vam naglabati o svemu. Trenirati moždane bubrege koji na kraju izlučuju odvratni sekret stvarnosti. Uzaludan posao!
Šta će vam istina kad je ljepše biti u iluziji, živjeti sa zabludom. Tako se lakše živi. Haj’mo se lagat’, tako je bolje! Šta će nam reminiscencije, šta će nam oscilacije svega što postoji. Zabluda je najljepša. Živjela zabluda!!!
Šta joj fali takvoj kakva jeste, koju joj zamjerku možete naći, osim što je zabluda – zabluda, no na to ste već spremni i kao takvoj nemate zamjerki niti razočarenja. Znate da je to to i ne razmišljate da bi moglo biti nešto drugo niti vas je briga šta je to drugo drugo.
Ma bezveze sam iskomplikovao. Sve je jednostavnije od onoga što zamišljamo. Tražimo u svemu senzacionalizam. Nestalo nam posla pa tražimo smisao tamo gdje ga po prirodi stvari ne bi trebalo biti.
Mrak je mrak – svjetlost je svjetlost. Dobro je dobro, zlo je zlo. Eto vidite, sve je jednostavno da ne može jednostavnije biti. Kad ste na pravom putu idu vam slova kao luda. Siguran pravac i put, nema greške.Trebate ustrajati, ne odustajte dok ste pri prvoj pameti, dok ste pri prvoj misli da ste u pravu. Jer, po onoj relativističkoj teoriji možda ste u krivu, ali ne odustajte, ta niste ludi, jer ko će onda poslije ispravljati, jer kad vas jednom skrenu s puta nema nazad. Ko vam išta može garantovati.
I ludilo je dobro kad ga redovno upražnjavate baš kao i seks.
Samo nemojte vjerovati onima koji vam stalno povlađuju iz raznoraznih razloga; iz neznanja, kurtoazije, iz navike, bezveze… nikome ne vjerujte. Pravo vam mjerilo mogu biti samo nepoznati nepozvani ljudi koji su gosti sami sebi u večernje sate. Ne trebaju vam oni senzacionalisti još bogati. Još ako postoji neki interes, e tu ste zelen bostan obrali. Trebaju vam totalni neznanci. Pretpostavka je da će biti iskreni. Iskrenost se danas traži. S njom je lakše, iako ponekad bolno. Ali bolja je i bolna istina nego lijepa laž, naravno, za one pametne. Koja kontradikcija sa samim sobom, al’ šta ću; takav sam!

Foto: www.morguefile.com

Odgovori