Sva kivna brbljanja zločestih staraca neka ne vrijede za nas ni pola groša!

U posljednjih nekoliko dana zaredala su brojna pitanja u vezi naše Književnosti uživo.
Važno je znati sljedeće: ova je stranica zapravo neformalna skupina za potporu piscima bilo koje orijentacije, smjera, stila, svjetonazora itd. Osnovali su je autori niza knjiga, pjesnici, pisci posve nevezano uz bilo koju književničku udrugu ili skupinu kao privatne osobe. Objavljivanje na njoj je posve besplatno, dakle, nema potrebe da nas pitate “koliko to košta”. Štoviše, mi smatramo “uslugom” što ste objavili svoje stvari kod nas. Dakle, ama baš svatko može objaviti na našem FB zidu i za to ne postoji nikakav robno-novčani odnos. Ovo je odnos samo našeg uzajamnog povjerenja. I takav treba ostati.
Objavljivanje u časopisu i na webu je također povezano s objavljivanjem na FB zidu, ali je i jedno i drugo u ingerenciji redakcije koju čine admini. Dogovori admina oko uređivanja sadržaja su vrlo intenzivni. Ipak i nadalje ostaje osnovno pravilo, a to je da KU nije programatski ograničen, nemamo nikakav manifest niti društvo, stil ili prepreku kojom bi se ograničili samo na “pisce koji su objavljivali u relevantnim izdavačkim kućama” (uopće ne razumijemo što znači ta priglupa, tendenciozna i netočna sintagma!) niti “pisce koji nisu nikada ništa objavljivali”, niti “pisce s dugim nosevima” i sl. Iako izostanak manifesta može zbunjivati, mi smo svjesni da predstavljamo jednu novu snagu na “književnom bojnom polju” i da na neki način činimo “subverziju” postojećim “standardima”. Ipak, to je dio aktivnog književnog života i nemoguće je izbjeći stalno komešanje unutar jedne, po prirodi stvari, žive priče kao što je to književnost gdje su “imena”, “kanonizirane veličine” i sl. često samo stvar prolazne medijske kampanje, slučajnog ili neslučajnog interesa, interesnih skupina, raznih lobija i sve u svemu često imaju malo s književnošću. Stvar je u sljedećem: sudjelovanje na KU je sudjelovanje u živoj književnosti, u živoj stvari, u nečemu što se mijenja, raste, živi iz dana u dan, dobiva nove obrise i sazrijeva. Hvala vam svima na ovome sudjelovanju u eksperimentu koji to više nije, već je sada jedna vrsta pokreta koji želi doznačiti dvije stvari: prvo, književnost je živa i među nama je, i drugo, čitanje je, kao i pisanje, potreba bez koje ste kao drvo iščupano iz korijena.
Sve ostalo, taštine, nadmetanja, interesne skupine, borbe za premoć, dokazivanja, to bi se dalo nazvati efemernim događajima koji ne mijenjaju ništa na stvari.
Kako bi rekao pjesnik Katul: …sva kivna brbljanja zločestih staraca neka ne vrijede za nas ni pišljiva novčića! (oprostite na slobodnom prijevodu bez obaziranja na versifikaciju)
(Vivamus mea Lesbia, atque amemus,
rumoresque senum severiorum
omnes unius aestimemus assis!)
Milan Zagorac za KU team

Odgovori